Груевски и Ердоган како авторитарни близнаци!?

by Фокус 17:50
17:50

Можеби сите популисти не се исти, ама функционираат по иста шема. Тие ја окупираат државата, изедначувајќи ја со партијата, медиумите ги држат во силна прегратка оти насушна потреба им е да ја шират својата вистина.

Од друга страна, секој полнокрвен популист ги прогонува критичарите, ги затвора и ги казнува опозиционерите и, безмалку, 24/7 штанца непријатели како на фабричка лента.

- Advertisements -

Во сите овие описи и пописи на популистичките дострели, секако, го детектиравте Никола Груевски. Меѓутоа, фрапантно е колку слични или исти детали и потези ќе препознаете во владеењето на турскиот лидер Реџеп Таип Ердоган.

Пишува
Јадранка КОСТОВА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”