Граѓанската пролет на Албанците

by Фокус 13:00
13:00

Кога ќе ги сумирам последните две години личен ангажман во борбата против тоталитаризмот во Македонија, фасцинирана сум колку од моите соборци, како и од најгласните и најхрабри критичари на режимот се Албанци.

Веројатно причина за тоа е што голем број од моите пријатели, другари и колеги што му припаѓале на овој етникум, никогаш не сум ги гледала како поразлични од мене.

- Advertisements -

Е, сега ги гледам. Како похрабри, поагилни, поупорни, поотворени и поаргументирани од мене, во борбата за демократска Македонија, ослободена од стегите на двоглавата ламја.

Пишува
Гордана ПОПСИМОНОВА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”