Фамилијата уценувала политичари и преземала бизниси

by fokus 12:37
12:37

Корисниците на информациите од прислушувањето на тајната полиција имале цела лепеза можности како да ги искористат за остварување политички профит, зависно од креативноста и имагинацијата.

Ако ги дознавале намерите на политичките конкуренти, тие можеле да ги пресретнат нивните потези, па дури и директно да влијаат врз нивното однесување, уценувајќи ги со компромитирачки разговори.

- Advertisements -

Настрана политиката, можеле да остварат и лична корист, така што прво ќе обезвреднат, а потоа ќе преземат одредена компанија.

На крајот, можеле многу лесно да ја саботираат и работата на новинарите, бидејќи, во ситуација на масовно прислушување, не можат да им гарантираат тајност и анонимност на своите извори на информации

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”