Државата има уште да плаќа за добрата вода на Ѕинго!

by Фокус 18:40
18:40

По цена од евро за квадрат, државата го зела имотот на семејството Арсовски, кој изобилува со извори на минерална вода. Иако тоа го оправдала со јавен интерес, сепак, имотот му го предала на „Силекс“ – Кратово, приватна компанија во сопственост на Љубисав Иванов-Ѕинго, да го експлоатира природното богатство и таму да ја полни „Добра вода“. Сопствениците покренаа процес во Стразбур.

Тамошната пресуда не им дозволува наплата на 500 илјади евра, колку што бараа на име материјална на штета, но затоа Стразбур отвори пат за нов судски процес пред домашниот суд за одново да се утврди сопственоста на земјиштето со изворите, но и да му се надомести штетата на семејството Арсовски со далеку поголем износ од претходните 800 евра.

- Advertisements -

Пишува
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”