Џон Шиптон, татко на Јулијан Асанж: Некои влади би сакале да го видат мојот син мртов!

by fokus

Во очекување судот во Лондон на 7 септември конечно да одлучи дали ќе дозволи екстрадиција на Јулијан Асанж во САД, неговиот татко, Џон Шиптон, ексклузивно за „Фокус“, зборува за здравствената состојба на Јулијан во притворот, за тоа дали Асанж е современиот Че Гевара, за зависноста на глобалните медиуми и невладините организации од западните влади, за опресијата што се врши врз слободно мислечките новинари, како и за она, што нас најмногу нѐ интересира, објавата на Викиликс дека во 2008 година, тогашниот амбасадор Никола Димитров ги кодошел претседателот Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски за ставот околу името, кај тогашниот амбасадор на САД во Македонија, Филип Рикер, извештај што тој го проследил во ЦИА.

Разговарал
Ненад ЖИВАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК