Џандари и арамии

by Фокус 18:30
18:30

Меѓу двете светски војни, кога Македонија била дел од Кралствотo СХС, односно под српска управа како Вардарска бановина, во едно село во Поречието пристигнала џандарска патрола.

Пред првата трошна куќа на влезот од селото седела полуслепа старица. Џандарите ја поздравиле со „Помози Бог“ и ја прашале дали во селото има арамии.

- Advertisements -

Старицата простодушно и без размислување одговорила: „Нема сине, сите станаа џандари“.

Наравоучението од оваа стара анегдота со култна реплика останува актуелна и за денешната стварност.

Нема аир од здружени џандари и арамии, без оглед што нивното партнерство се случило без вообичаена процедура на иницијациски обред (заклетва).

Пишува
Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”