Денешните јаничари

by fokus 14:49
14:49

Со секоја акција за одбрана на позициите и ставот на султанот, расте и цената на јаничарите. Нивната основна филозофија е: „Ако, тие нека крадат колку што сакаат, битно е ние да се офајдиме, а за подоцна ќе се снаоѓаме“.

Но, султанот и неговите најблиски само ги пуштаат да се засладат од медот. А потоа си знаат гревчињата што ги чека.

- Advertisements -

Јамката им е околу вратот и затоа мора да одработуваат и да бидат „лојални“ до смрт, без разлика кого побргу ќе го стигне „смртта“

Пишува
Д-р Јове КЕКЕНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”