Дали државата можеше да заштеди милион евра при набавките на српска пченица?

by fokus

Иако власта уверуваше дека државните стоковни резерви се полни, сепак, прво официјален Белград ги издаде дека побарале пченица и пченка, а потоа и преку две тендерски постапки набавија 20 илјади тони српска пченица за речиси 9 милиони евра преку 3 домашни компании.

Како што обвини опозицијата, оваа пченица била купена за повисока цена во споредба со берзанските цени во соседна Србија, но, пред сѐ, во споредба со цената за која беше откупена македонската пченица.

Арно ама, надлежните институции и приватните компании ги отфрлуваат тврдењата дека профитирале од набавките

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК