Буџетот како инструмент за институционална кражба на народните пари

by fokus 14:47
14:47

Потребна е врвна политичка демагогија и финансиска алхемија за да се обезбедат плати за околу 200.000 административци, што е триесет отсто од бројот на вкупно вработените во државата.

Како ќе заврши сето тоа, не им е јасно само на политички слепите и неуки луѓе. Ако РМ беше претпријатие со 600 вработени, од кои 200 работат во администрацијата и притоа земаат плати на кредит, сосема е јасно дека денес или утре банкротот е неизбежен.

- Advertisements -

Тоа веќе стана и наша реалност, затоа што државата не може да ги сервисира своите финансиски обврски без нови задолжувања

Пишува
Д-р Ристе ЉУБОТЕНСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”