Без ЕУ и САД не е можно неопходното помирување на Западен Балкан!

by Фокус 11:44
11:44

Политиката на САД кон Западен Балкан и кон Македонија е многу едноставна. Нејзината основна цел е помирување на народите и државите на Западен Балкан и обезбедување услови за траен мир и добрососедска соработка меѓу нив.

Бидејќи Западен Балкан е, сепак, Европа, процесот на помирување и создавање услови за заеднички развој на земјите во него е неопходен, тој е неопходен и за Европа, па затоа нужно е тој процес да го помага и води ЕУ.

- Advertisements -

Но, во случаите кога насилно се обидува да се саботира и кочи тој процес, тогаш е неопходна потребата од ангажирање на САД, како гарант на процесот, со тоа што ќе ги неутрализира обидите на насилство и диверзија врз тој процес.

Токму таков е случајот со актуелната политичка криза во Македонија.

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”