Бебињата ни умираат како да сме во Африка

by Фокус 18:00
18:00

Поминаа четири години, откако во 2010 година Македонија беше ставена на црната листа по смртност на новороденчиња.

Во тој период, само за една недела починаа три родилки, 20-годишна во тетовската болница, 32-годишна жена во прилепската болница и 31-годишна жена во гостиварската болница.

- Advertisements -

Жртви беа и нивните бебиња.

Таа критична 2010 година ја одбележа зголемената смртност на родилки и бебиња во повеќе родилишта низ земјава. Здравствените власти се потрудија да ги сокријат податоците, но под притисок на јавноста информациите излегоа на површина.

Во тој период, смртта на родилките и бебињата беше топ тема во државата, прва ударна вест во информативните блокови на телевизиите и на насловните страници на весниците.

Како најчеста причина за зголемена смртност на бебињата се наведуваат инфекциите, а бројките од болниците – колку доенчиња умираат на годишно ниво се чуваат како државна тајна

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”