Атанас Вангелов: Нашите соседи ја изгубија битката со „бугарскиот“ карактер на македонскиот јазик уште во 1954 година

by fokus 13:03
13:03

Професор Атанас Вангелов, на крајот на јуни годинава ја издаде книгата „Лирската биографија на Конески“, во која тој настојува да го долови „личниот печат“ на поезијата на македонскиот книжевен гигант Блаже Конески.

Вангелов во своето дело го разгатнува и процесот на идентификација на Конески со духовните стремежи на својот народ

Разговараше
Јорданчо ЦВЕТАНОСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК