1447

by fokus

Новиот број на „Фокус“ можете да го купите и во електронски формат на овој линк

ИЗЛЕЗЕ ОД ЗАЈАС, АМА НЕ ЗАЈАС ОД НЕГО
И Мерко и Дрин ни се смешкаат на нашата простодушност од балконот во Струга и од „Мериот“, сигурни дека никој ништо не им може. И Дрин и Мерко се спремни да ги „тресат“ оти знаат дека нема кој да ги истресе.

ИНТЕРВЈУ МИЛЕ ЗЕЧЕВИЌ
Во ексклузивно интервју за „Фокус“, генералниот секретар на СДСМ говори за процесот на уставни измени, за состојбите во СДСМ, изнесува мислење за ситуацијата во правосудството, а открива и што значи атрибутот со кој се претставува во последно време – Вардарски.

СКАНДАЛ ВО ЗДРАВСТВОТО
Државниот санитарен и здравствен инспекторат на 27 март 2019 година издал решение за забрана за вршење здравствена дејност на ,,Ремедика”. И денеска, приватната болница има дозвола за работа само за гинекологија и хирургија, додека сѐ друго е без дозвола.

ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА
Измените се во собраниска процедура повеќе од две години, која се блокира и одблокира по потреба. Можно ли е конечно да се истурка до крај овој процес, што, според експертите, би значело поголема демократија, но истовремено и нестабилност и непредвидливост?

ИНТЕРВЈУ: ЈОВАН ДЕСПОТОВСКИ
Според директорот на Дирекцијата за технолошко-индустриски развојни зони, предвидливоста на политичките и правните процеси е клучна и за привлекување, но и за задржување на странските инвеститори.

СЕМОЌНИ ИЛИ НЕМОЌНИ
Безмалку сите анализи се вртеа околу тезата дека сѐ е под нечија контрола, сѐ е ова нечие сценарио, ништо не е како што изгледа, некој ова го испланирал добро, и конечно, не треба никој да се радува или тагува претерано, оти ништо не зависи од обичните луѓе, туку сѐ е во рацете на оние чии раце ги држат и ги влечат сите конци.

,,И ЕДНОСТАВНО ТАКА”
Модата од секогаш заземала главно место во оваа серија, па таа не изостанува ни во оваа сезона.

 

Колумнисти:

Денко МАЛЕСКИ
Има големи народи што бројат и преку дваесет милиони, како курдскиот на пример, кои немаат држава, иако ја посакуваат. Значи, самиот факт дека етничките Македонци, еден од најмалите народи во Европа, имаат своја држава е големо достигнување.

Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ
Октроирани властодршци, партиозоити, самовљубени социопати и примитивци ќе продолжат хохштаплерски умешно да го сокриваат топчето под кибритот, безобразно мамејќи дека се залагаат за промени. А, зошто и што да реформираат, кога сѐ им е потаман.

Ана ПАНОВСКА
Кога некое место ќе го наречеме „палата“, не како архитектонски израз, туку како содржина, се подразбира дека тоа е некое раскошно, богато, непроѕирно место, полно со тајни и интриги во кое се одвиваат секакви валкани дејствија во чиј центар се секогаш парите.

Ристе ЉУБОТЕНСКИ
Јавното обвинителство е сведено на келнерска услуга што работи по нарачка! Затоа и во фиоките на многу јавни обвинители, но и во фиоките на државниот јавен обвинител Љубомир Јовески стојат „заспани“ значителен број предмети.

Васко КИЧЕВСКИ
Целосната дигитализација ќе значи намалување на јавната администрација, обука на администрацијата за да може да функционира со нула корупција.

Гордана ДИМИТРИЕСКА-КОЧОСКА
Ќе дојде денот кога ќе се донесе Закон за потекло на имот врз основа на кој сите ние ќе треба да ги отвориме своите сметки и да видиме кој како го стекнал својот имот. А дотогаш, секој оној што нема да може да го издржи овој стрес, ќе ја напушти државата.

Јанаки МИТРОВСКИ
На кредит од 166.000 денари има годишна каматна стапка од 7 проценти, што е патем и ниска ако се земе предвид дека максимално дозволената е 11,75 на годишно ниво. Но, тука почнуваат игрите…