1419

by fokus

Новиот број на „Фокус“ можете да го купите и во електронски формат на овој линк

ДОМАЌИНЕ, ДОБРИ ГОСТИ ТИ ДОЈДОА“
Властодршците очекуваат народот да им каже фала што со години ја испокрадоа државата, па сега побарале помош да се фатат крадците.

ЕКСИК И ОД КОРУПЦИЈАТА!
Изјавата за високата корупција во која се задушува државата, на амбасадорката на САД, предизвика бурлески од реакции на „властитутките“.

ПАРТИСКИ ЛЕКАРИ-СПЕЦИЈАЛИСТИ
Шема на вработување постои и во јавното здравство. На оглас се  пријавиле десет кандидати, а од објавената ранг-листа успеале да влезат вториот, четвртиот, седмиот и деветтиот.

ТИМ ЗА САНКЦИИ
Американскиот тим за санкции нема да апси корумпирани функционери, но ќе ја притисне власта, преку нашите институции да се ослободи од „недопирливите“.

ИНТЕРВЈУ СТЕВЧО ЈАКИМОВСКИ
Лидерот на ГРОМ говори за причините за раскинувањето на десетгодишната соработка со ВМРО-ДПМНЕ, но и за односите со актуелната власт на СДСМ.

КИДНАПИРАНИ УКРАИНСКИ ДЕЦА
Високи претставници на НАТО за „Фокус“ споделија информации за текот на војната во Украина, плановите на НАТО, како и очекувања за идните случувања на бојното поле.

БЕНЕФИТИ ОД ПРЕМИСЛУВАЊЕТО
Луѓето се посклони да покажат разбирање за душманот, отколку за пишманот.

 

Колумнисти:

Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ
Дали зад димната завеса на драмолетката „Лов на корумпирани политичари“ се сокрива микс од суптилен притисок и пазарење со „путерџиите на глава“?

Ристе ЉУБОТЕНСКИ
Ако судството и обвинителството се исчистат од корумпираните, тогаш самиот правосуден систем ќе се стекне со потенцијал да се бори против криминалот во државата.

Перо КОСТАДИНОВ
Родовите стереотипи во општествата често се користат за да се оправда насилството врз жените.

Александар НИКОЛОСКИ
Раководството на ВМРО-ДПМНЕ е под постојано незаконско следење, и физичко, и електронско.

Јанаки МИТРОВСКИ
Најскандалозната измена е дополнувањето на член 28 од Законот за заштита од заразни болести, кој вели дека „се забранува влез во затворени објекти за неимунизирани лица“!

Ана ПАНОВСКА
Единствено што научивме во овие модерни времиња низ судовите да го дотуркаме докрај е инструментот „клевета“ и предизвикување „душевна болка“!

Стојан АНДОВ
На сите партиски раководни личности во пиринскиот дел на Македонија им било наложено да направат „самокритика за сопствената работа“ по однос на македонското национално прашање.