1403

by fokus 19:00
19:00

Новиот број на „Фокус“ можете да го купите и во електронски формат на овој линк

ЗА НЕШТАТА ДА СТАНАТ ПОЈАСНИ
Регистрираат здруженија со имиња на соработници на нацизмот, но нека шараат малку и во комунизмот. Нека формираат заради баланс  здружение „Тодор Живков“. Неговата кауза уште им живее!

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА
Во последните 5 години, Министерството за земјоделство издало само едно одобрение за извоз на огревно дрво и други производи од дрво. Последното одобрение го добила компанија за пелети од Брвеница.

ЗЛОУПОТРЕБИ СО КОВИДОТ
За време на корона-кризата, Агенцијата за спроведување на Законот за јазиците, секоја набавка ја регистрира како ковид, а наместо тоа си купувала мебел.

БАНКАРСКИ ШЕМИ
Трифун Костовски ги воскресна сомневањата и ги актуализираше тврдењата дека банките на чело со Комерцијална банка прават незаконски шеми со кредити и позајмици.

РУСКОВСКА – МУАРЕМИ
Пресметката „Русковска vs Муареми“ влезе во својот заплет. Завршницата сѐ уште е далеку, а „Фокус“ дознава дека Русковска планирала да го уапси и да го притвори Муареми.

СПОРНИ „ХЕРОИ“
Бугарски здруженија со имиња на докажани соработници на нацизмот слободно се регистрираат во Македонија. Додека државата се „дума“ никнуваат нови како печурки.

ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ 1913!
Билатералните договори со соседите не смеат да значат широко отворање на вратите за разни антидржавни влијанија, кои нашиот народ во минатото докажано скапо го чинеле

ГЛАСАЧКАТА АПАТИЈА
Ако сега им дадеш глас на глупавите, тие ќе продолжат да бидат глупави оти твојот глас им кажува дека и не се до толку глупави, па да ги откачиш.

 

Колумнисти:

Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ
Избор меѓу змија или магаре. Од многу комбинаторики и курназлаци за пуста власт, се случи дупло голо – однапред змија, одзади магаре, а „кучкините синови“ меѓу нив

Ристе ЉУБОТЕНСКИ
Во оваа држава се нема интерес за борба против криминалот и корупцијата, од проста причина што политичките партии се основниот и носечки нивен извор и двигател

Перо КОСТАДИНОВ
Она што ќе го посееме денес, ќе се жнее од генерациите по нас. Затоа имаме обврска да создадеме свет на добрина и рамноправност, да си подадеме рака еден на друг

Александар НИКОЛОВСКИ
Со насила усвоен т.н. француски предлог ќе има ли Македонија доволно храна и електрична енергија која граѓаните и фирмите ќе може да ја платат. Одговорот е не! Следува многу тешка зима

Стојан АНДОВ
Како Делчев стана народна легенда! За постигнувањето на сите успеси му помагаше и неговиот шарм како патриот, хуманист и револуционерен учител и водач. Гоце беше шармантна личност