Власта ги крои тендерите за да ги добие една фирма

by fokus 13:46
13:46

Прегледот и анализата на тендерските документации и склучените договори за зимско одржување на патиштата во актуелната зимска сезона покажува дека на безмалку сите постапки се јавил само еден понудувач, бидејќи критериумите што се поставувале очигледно одговарале само на параметрите на една фирма.

Таму каде што имало повеќе заинтересирани компании, пак, договорот се делел на исто толку делови, така што повторно се избегнува конкуренцијата, односно се заобиколува негативното наддавање.

- Advertisements -

Во една од ретките постапки, каде што компаниите си конкурирале една на друга, биле заштедени неколку десетици илјади евра од јавната каса

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”