Кој гарантира дека на изборите нема да се појават фантомски гласачи?

by Фокус 14:08
14:08

Одлуката на ДИК, на која се спротивставија претставниците на опозицијата, да не се проверуваат 124.000 гласачи во Избирачкиот список кои се наоѓаат само во базата на МВР, а ги нема во ниту една друга база на податоци, спречува да се открие дали се засновани сомневањата дека на дел од овие гласачи, од кои најголемиот број се наши иселеници во странство, во текот на минатите изборни циклуси им бил краден идентитетот и дали некој друг гласал во нивно име.

Оваа одлука со која вистината се става под тепих, не влева надеж дека намерите на ДИК за фер и чесни избори се искрени и не ја отстранува опасноста на изборите повторно да се појават фантомски гласачи

- Advertisements -

Пишува
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”