Катерина ТОДОРОСКА: Стефан Влахов доби негативна рецензија, па сега ме обвинува за дискриминација

by fokus 13:06
13:06

Има ли дискриминација во Јавната национална установа Институт за национална историја(ИНИ)? Таква претставка до Комисијата за заштита од дискриминација (КЗД) доставил Стефан Влахов против Катерина Тодороска.

Уште повеќе, тој смета дека Тодороска имала негативен однос кон неговата научна дејност уште од неговото доаѓање во ИНИ во 2012 година.

- Advertisements -

Тодороска, пак, во разговор за „Фокус“ објаснува како и зошто случајот завршил пред КЗД. Нејзината негативна рецензија како член на рецензионата комисија за предвремен избор на Влахов во звање научен советник, т.е. редовен професор, дури не бил објавен во Билтенот на УКИМ.

На наводите на Влахов дека ќе ја запознае македонската јавност и со нејзиниот приговор „и со состојбите во Институтот“, таа возвраќа дека е поборник на отворање на „картите“ и за состојбите во ИНИ, затоа што верува дека можеби така „ќе се избориме за подобрување на ситуацијата“.

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”