Ќе го окупираме Универзитетот, ако треба!

by Фокус 18:00
18:00

Во последните четири месеци, Студентскиот пленум организираше неколку протести против воведувањето на државниот испит на факултетите и новите законски измени во високото образование.

Иако владата и Министерството за образование постојано ги игнорираат и ги протнаа спорните законски измени во Собранието, сепак студентите успеаја да покренат критична маса и да разбудат поширок граѓански отпор против образовните реформи.

- Advertisements -

Анастасија Петревска, студентка на Филолошкиот факултет, и Владимир Делов, студент на Правниот факултет во Скопје, се меѓу активистите на Студентскиот пленум.

За „Фокус“ говорат за идејата за создавање на ова движење, за ефектот од студентските протести, за етикетирањето од премиерот и од медиумите, како и за идните планови на студентската борба за автономија на универзитетот

Разговараше
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”