Груевски не се плаши од Меркел и од Обама зашто се крсти во Путин и во Ердоган

by Фокус 12:35
12:35

Премиерот повеќе не го сака рускиот империјализам од американската доминација, но исто како што го љуби режимот на Ердоган, уште посилно е затрескан во тоталитаризмот на Путин.

Тој, всушност, си ја знае црвената линија, дека не може да ги промени надворешно-политичките цели на Македонија – членство во ЕУ и во НАТО и стратегиското партнерство со САД, зашто може да предизвика поделба на државата како во Украина.

- Advertisements -

Се разбира, тоа не му пречи да кокетира со идеите за промена на етничката карта, како и со геополитичките интереси на Москва и Анкара на Балканот, за да го зацврсти својот авторитарен режим

Пишува
Зоран ДИМИТРОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”