Груевски ја „унијати“ МПЦ со олигарсите на Путин

by Фокус 19:00
19:00

Дали со изградбата на храм на Руската православна црква во Македонија, која не ја признава нашата автокефалност и „подворје“ на МПЦ во Москва за богослужба на македонски јазик, на мала врата, под политички притисок на ДПМНЕ, православно Скопје ја прифаќа медијацијата на Московската патријаршија за решавање на канонскиот статус со СПЦ преку компромисот „самостојна“, но не и автокефална црква?

Ќе прифати ли МПЦ да биде призната како самостојна Охридска архиепископија, иако ваков руски предлог владиците еднаш одбија, зашто им личел на Нишкиот договор? Или можеби Груевски, геополитички дезориентиран, само се обидува да му се додвори на Путин!

- Advertisements -

Пишува
Зоран ДИМИТРОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”