Граѓаните и државата

by Фокус 18:30
18:30

Има три возможни формулации кои ја опишуваат корелацијата на општеството и државата и, според моја скромна дефиниција, во сите тие е присутен граѓанинот кој го дава суверенитетот на власт.

Тие три се граѓаните и државата, државата и граѓаните и држава на граѓаните.

- Advertisements -

Овие бранителите на државата од граѓаните не ја разбираат основната карактеристика на државата а тоа е праведноста и припадноста кон сите граѓани.

Да илустрираме со голмански пример, тие не знаат дека државата самата е греда или статива и треба да се брани мрежата и голот.

Вака тие личат на голмани и бекови кои се прилепиле до стативата, ја лижат и се држат на неа, но голот останува слободен за продор и погодок.

Тоа секој ден ќе го прават се повеќе граѓани, после секоја нова бомба, се повеќе ангажирани.

Пишува
Рамадан РАМАДАНИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”