Филипче набавил лекови од Пановски за пет милиони евра за 12 пациенти

by fokus

Овој нов лек го носи фармацевтската компанија „Рош“, а веледрогеријата „Пановски“ се единствените што го дистрибуираат во Македонија. Станува збор за лек, кој има значајна контрола на крвавењата, а таа терапија во земјава ја примаат само 12 пациенти.

Овој лек, во македонските болници, од 21 март 2021 година е ставен и на болничка листа. Според податоците на Бирото за јавни набавки и потпишаниот договор, направена е бизнис-зделка во вредност од околу 5 милиони евра, и тоа само за 12 пациенти.

Во договорот се наведува дека се набавени 150.000 раствори за инјектирање за период од две години

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК