Архива: Таткото на Антонио Милошоски си купил општинско земјиште и училиште

by fokus 20:00
20:00

 

Текстот е објавен на 6 јули 2012 година, во неделникот „Фокус“ во бројот 888

Фамилијата на Антонио Милошоски во текот на вчерашниот ден стана повторно актуелна во јавноста откако тој објави дека во дворот на неговите родители била поставена експлозивна направа. Според него, бомбата била кукавички наместена со цел да ги убие или рани неговите родители. Бомбата ја нашол неговиот татко, Милош Милошоски додека работел во семејниот двор во с.Ижиште. Полицијата соопшти дека успешно ја демонтирала направата и работи на расчистување на случајот.

- Advertisements -

Таткото на Милошоски и претходно бил актуелен во јавноста со повеќе контроверзии. Фокус пишуваше за влијанието на семејството Милошоски во Авто-мото сојузот на Македонија, каде е вработен неговиот брат, како и за кичевското Здружение на возачи каде беше инволвиран неговиот татко.

Во продолжение сторијата во која Фокус пишуваше за Милош Милошоски, таткото на поранешниот министер за надворешни работи и сегашен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, кој ја купил зградата на основното училиште во селото Ижиште, Македонски Брод, за четири илјади евра, што го потврди договорот до кој дојде „Фокус“. Освен евтината училишна зграда, Милошоски добил уште една поволна зделка. Дворот околу неа му бил продаден за само 100 денари од метар квадратен и за 747 метри квадратни платил 74.700 денари или околу 1.200 евра. Договорот за “Фокус” го потврди и продавачот на имотот, градоначалникот на општина Македонски Брод, Милосим Војнески!

Пишувала Кристина ОЗИМЕЦ

Живо пиле нема преку ден во селото Ижиште, кое се наоѓа во општината Македонски Брод. Селото кое брои едвај триесетина куќи е речиси напуштено, а во него едвај живеат неколку старци. Ижиште, и покрај неизмерните природни убавини, засега не е популарно кај туристите жедни за селски туризам, но затоа општинската зграда на Пласница, која е сместена на самиот почеток од ова село, има голема популарност. Во јавноста стана позната откако Милош Милошоски, таткото на поранешниот министер за надворешни работи и сегашен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, ја купи заедно со дворното место за околу 30-тина илјади евра. По реакциите во јавноста, Државниот инспекторат за локална самоуправа ја прекина постапката бидејќи не биле почитувани законите и работата стигна дури до Уставниот суд. Но, во ова село неколкуте жители не знаат многу за ваквите договори и продажби. Таму животот тече поспоро од било каде. По качување нагоре надолу по ридиштата на селото од речиси  еден час, конечно екипата на „Фокус” виде жив човек. Постар, изморен дедо кој дошол до куќата на два дена, за да го провери овоштарникот и дворот. Прашавме како е да се живее во Ижиште и дали има по некој турист, авантурист, заинтересиран за селски туризам.

„Нема никој овде, дали двајца, тројца сме, раштркани по планиниве. Ниту издава некој, па да може да дојдете. Празно е, никој нема. Само за Водици се полни. Тогаш и амбасадори ни доаѓаат на гости, со Антонио ни доаѓале овде, полно е амбасадори за Водици. Оти татко му од овде е… Ене и онаа зградана ја имаат земено под концесија”, ни покажа дедото кон напуштената зграда од некогашното селско основно училиште.иво пиле нема преку ден во селото Ижиште, кое се наоѓа во општината Македонски Брод. Селото кое брои едвај триесетина куќи е речиси напуштено, а во него едвај живеат неколку старци. Ижиште, и покрај неизмерните природни убавини, засега не е популарно кај туристите жедни за селски туризам, но затоа општинската зграда на Пласница, која е сместена на самиот почеток од ова село, има голема популарност. Во јавноста стана позната откако Милош Милошоски, таткото на поранешниот министер за надворешни работи и сегашен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, ја купи заедно со дворното место за околу 30-тина илјади евра. По реакциите во јавноста, Државниот инспекторат за локална самоуправа ја прекина постапката бидејќи не биле почитувани законите и работата стигна дури до Уставниот суд. Но, во ова село неколкуте жители не знаат многу за ваквите договори и продажби. Таму животот тече поспоро од било каде. По качување нагоре надолу по ридиштата на селото од речиси  еден час, конечно екипата на „Фокус” виде жив човек. Постар, изморен дедо кој дошол до куќата на два дена, за да го провери овоштарникот и дворот. Прашавме како е да се живее во Ижиште и дали има по некој турист, авантурист, заинтересиран за селски туризам.

Но, се лаже. Зградата не е под концесија, туку е продадена.

ЖИВО ЏАБЕ – УЧИЛИШТЕ ЗА 4 ИЛЈАДИ ЕВРА!

Поранешното основно училиште се наоѓа на почетокот од селото Ижиште, на една височинка, педесетина метра пред бензинската во селото. Руинираната зграда не вреди многу, но земјиштето околу неа е атрактивно бидејќи е покрај самиот автопат. Некој со малку фантазија овде би можел да заклучи дека местото е идеално за развој на бизнис од хотелиерството или спа ресорт, со оглед на планинскиот воздух и близината на селскиот извор кој се наоѓа на само 200 метри од него, или, пак, на некој друг бизнис од областа на угостителството. Купувач на училишната зграда е познатиот кичевски бизнисмен Милош Милошоски, истиот купувач и на контроверзната општинската зграда на општина Пласница. Според договорот за продажба склучен во октомври 2009 година до кој ексклузивно дојде „Фокус”, општината Македонски Брод претставувана од градоначалникот на општината Милосим Војнески му ја продала зградата на Милош Милошоски од Кичево. Зградата на училиштето има површина од 219 метри квадратни и по претходно донесена одлука од Советот на општина Македонски брод и по два пати објавен јавен оглас за продажба, таткото на пратеникот од владејачката партија ја купил за четири илјади евра.

„Продавачот е сопственик на недвижност на зграда основно училиште во с.Ижиште општина Македонски Брод, која е заведена во имотен лист бр.389 КПР.бр.749 со површина од 219 метри квадратни и не е активно по претходно донесена одлука од Советот на општина Македонски Брод и по два пати објавен јавен оглас за продажба, на кое наддавање најповолна сума понуди купувачот Милошоски Милош од Кичево”, се наведува во договорот.

Понатаму, со анекс договор составен на 4 јануари 2012 во просториите на општината Македонски Брод, без претходно објавен тендер, Војнески на Милошоски му го продава и дворното место на училиштето по цена од 100 денари за еден метар квадратен, односно за 747 метри квадратни тој плаќа само 74.700 денари или околу 1.200 евра. „Продавачот е сопственик на недвижен имот односно дворно место на училишната зграда во с. Ижиште општина Македонски Брод, која по претходно легално спроведена постапка училишната зграда е продадена на купувачот со договорот бр.05-996/3 од 16.10.2009 година. Советот на општина Македонски Брод донесе одлука за продажба на дворните места на училишните згради кои се неактивни кои се во сопственост на општина Македонски Брод бр.07-322/17 од 31.03.2010 година по утврдена цена од 100,00 денари за еден метар квадратен”, пишува во анексот до кој дојде „Фокус”.

Веднаш по уплатата на парите, според овој договор, купувачот Милошоски се стекнува со право на сопственост на дворното место кое припаѓа на училишната зграда во ова село. Дека продажбата се случила ни потврди и пратеникот Ердоган Сарач од Движењето за национално единство на Турците, кој на неколку наврати во парламентот реагираше за продажбата на општинската зграда во Пласница. Вели дека иако Министерството за локална самоуправа формирало комисија и донело одлука да биде стопирана постапката за Пласница, останатите работи поминале онака како што сакал градоначалникот на општината.

БЕЗ ТЕНДЕР, САМО СО АНЕКС!

– Не знам зошто јавниот обвинител не покренал никаква постапка по овие предмети. Ние сметаме дека мора Македонија да биде правна држава и го повикуваме јавниот обвинител да реагира за случајот со училиштето кое е купено за четири илјади евра, а земјиштето за само 100 денари од квадрат – вели Сарач за „Фокус”.

Според него, постои можност имотот да е препродаден на друго лице од Кичево!

Слична реакција има и градоначалникот на општина Пласница, Исмаил Јахоски. На прашањето, како е можно државно земјиште да се распродава по вака ексклузивно ниски цени од 100 денари за метар квадратен, тој вели – „сѐ е можно”.

– Кога тие се дрзнаа да ја земат општинската зграда, истите луѓе сега го земаат училиштето и сѐ е можно, тоа е истата приказна како со општинската зграда Пласница. Татко му на Антонио Милошоски ја купи земјата – објаснува Јахоски.

„Продавачот”, пак, на евтиното државно земјиште, градоначалникот на Македонски Брод, Милосим Војнески, има друг став. На враќање од Ижиште го посетивме во неговата канцеларија и го прашавме која е логиката и ќарот на општината да продава државно земјиште за 100 денари квадрат?

– Не е државно, општинско е земјиштето. Општинско е друго, државно е друго. Советот на општина Македонски Брод донесе одлука дворните места на продадени училишта, напуштените, како зградата на општината, тој што ќе ја купи зградата, да ги купи и дворните места за 100 денари. Може дворното место да го купи тој што го купил објектот. За зградата имаше тендер, за сите дворни места беше без тендер – посочи Војнески.

На прашањето, дали смее да продава земјиште без јавен тендер, тој одговори:

– Советот донесе одлука без тендер да се продава, зашто не може друг да го купи земјиштето, може да го купи само тој што го купил објектот, не може објектот да го купи еден, а дворното место да го купи друг. Тоа е една привилегија за купувачите што го купиле објектот.

Градоначалникот на општина Пласница, Исмаил Јахоски, не се согласува со коментарите на градоначалникот на Македонски Брод, Војнески. За тоа дека општината смее да го продава земјиштето зашто е општинско, а не државно, вели дека ниедно земјиште не е општинско. – Ниту Владата, ниту кој било друг има право така да го распродава без тендер јавното земјиште. Зошто државниот обвинител не реагира, само тој знае. Прво се продава објектот, а потоа со анекс земјиштето. Зошто со анекс? Зошто немаше тендер, па можеби некој ќе понудеше и сто илјади, а не сто денари за него? И, како може договорот да биде солемизиран на нотар во 2012 година, а договорот да е склучен во 2009 година, тоа ми е апсолутно несфатливо – вели Јахоски, кој додава дека општината испратила и допис до Министерството за внатрешни работи, зградата на училиштето да се употреби за полициска станица, но тоа со оглед на околностите најверојатно нема да се реализира.

КУПЕНО ЛИ Е ДРУГО УЧИЛИШТЕ?!

Според стенографските белешки од 22 седница на Собранието, одржана на 26 јануари годинава, пратеникот Ердоган Сарач поставил пратеничко прашање до премиерот Никола Груевски, каде прашува – како му било дозволено на Милош Милошоски да купи општински згради и училиште?

„Градоначалникот Милосим Војнески, врз основа на одлуката на Советот на општината, објавува оглас за продажба на недвижен имот во сопственост на општина Македонски Брод, и тоа основно училиште во село Горно Крушје, општинска зграда на Пласница, општина Пласница. На огласот соопштува дека продажбата ќе се изврши на ден 23.12.2011 година во зградата на општина Македонски Брод. Тоа значи дека вие имате сознанија дека такво дејство ќе се случи, бидејќи дописот на општината е од 13.12.2011 година. Според изјавата на градоначалникот Војнески, на усното наддавање се јавува еден купувач по име Милошоски Милош од Кичево, инаку нам познат како татко на поранешниот министер за надворешни работи и сегашен актуелен пратеник, господинот Антонио Милошоски, кој по цена од 29.200 евра ја купува општинската зграда на Пласница, а веднаш потоа се прави анекс на договор на 4 јануари 2012 година, каде што го купува и дворното место од 3.920 квадратни метри по цена 100 денари по квадратен метар – елаборираше Сарач.

Тој од собраниската говорница се обрати: „Почитуван премиер, сметам дека во оваа купопродажба има судир на интереси, што е забрането со закон. Корупција, непотизам и секако сомнеж за бесправно богатење. Мене, како претставник на Турците во овој парламент и пратеник од оваа изборна единица, навистина ме загрижува оваа купопродажба. Јавно ве прашувам, дали ќе дозволите, поради коруптивни дејствија на ваши најблиски соработници да ги жртвувате одличните меѓунационални односи меѓу Турците и Македонците од овој крај и дали некој ќе одговара за овој криминал – праша пратеникот, истакнувајќи  дека во огласот ја пишува и цената за училиштето – 5.700 евра.

На неговото прашање одговори повиканиот, премиерот Груевски.

– Тоа што можам да го кажам е да го потенцирам оној факт што и самиот го спомна дека, ако таму има некоја грешка, таа е направена во времето кога се делеле општините и кога се правел делбениот биланс. Мислам дека и тој самиот во неговото излагање кажа дека тогаш е направена грешката, со тоа што укажа дека потоа имало некакви писма испраќани кон Владата. Не негирам дали имало или не, бидејќи не знам – одговара премиерот.

Тој додаде дека Владата не може да поништи договор, бидејќи не е потписник на тој договор и не е страна во договорот.

– Ниту продаваме, ниту купуваме. Се работи за односи меѓу други лица. Единствено што можеме да направиме е да ја испитаме процедурата, дали е во ред, за што Владата расправаше и формираше одредена комисија што деновиве или во наредните недела-две треба да ја испита процедурата, дали сѐ било според законот, дали имало повреда на процедурата. Ние не сме тие кои можеме да поништиме или да кажеме дека е нешто добро, односно да не поништиме, затоа што ние не сме учесници како Влада во тој дел. Така што, господинот Сарач веројатно ќе биде информиран кога ќе заврши тоа истражување што го прави Владата од неколку државни институции, кои треба да ја проверат законската постапка што се случувала, дали била во ред – објасни  премиерот Груевски.

Градоначалникот на општина Пласница, Исмаил Јахоски, за „Фокус” вели дека Владата неодамна донела одлука за растурање на договорот, но истакна дека таа не е спроведена.

И покрај тоа што поминаа неколку месеци, Владата уште не превземала конкретни мерки за расчистување на случајот. Во меѓувреме, Милош Милошоски доби уште една поволна зделка, на сличен начин како што ја доби општинската зграда на Пласница, за која имаше бура од реакции во јавноста. Земјиштето во Македонски Брод се распродава со анекс договори и без тендер, за само 100 денари од квадрат, а надлежните засега замижуваат дека постои проблем!

КАКО НАСТАНА СКАНДАЛОТ „ПЛАСНИЦА”?

Зградата на општината Пласница стана позната во јавноста откако медиумите објавија дека таткото на екс-министерот Антонио Милошоски ја купил сосе дворното место од речиси четири илјади метри квадратни, за триесетина илјади евра, поради што најверојатно општината ќе остане без простории. Градоначалникот на општината Пласница, Исмаил Јахоски, јавно обвинуваше дека зделката е направена тајно и нелегално во продажба договорена меѓу градоначалникот на Македонски Брод, Милосим Војнески и Милош Милошоски. Во медиумите реагираше и Милошоски, кој уверуваше дека општината нема да остане без простории, и понуди таа бесплатно да го користи објектот одреден временски период, доколку се договорат за тоа. Државниот инспекторат за локална самоуправа и општината Пласница  до Уставниот суд поднесоа иницијативи за поведување на постапка за оценување на законитоста на одлуката, бидејќи, според нив, одлуката била незаконита и спротивна на Уставот во поглед на законските овластувања при начинот на спроведување на постапката!

Милош МИЛОШОСКИ: ОБРАТЕТЕ СЕ ВО МАКЕДОНСКИ БРОД!

„Фокус” го контактираше и купувачот на училиштето и на дворното место во Ижиште, Милош Милошоски, за да го праша како успева да купи земјиште за толку ниски цени.

– Јавете се во општината Македонски Брод и таму сѐ ќе ви кажат, значи јас не можам ни да купувам, ни да продавам. Пријатно – кусо, по телефон, рече Милошоски.

Тој не ни одговори за тврдењата на пратеникот Ердоган Сарач од Движењето за национално единство на Турците, дека постои можност да го препродал имотот!

Поврзани новости