Значење на животните во американската политика: демократите – магариња, а републиканците – слонови

by Fokus 03:57
03:57

При следењето на американските избори, честопати гледаме илустрација на слон и магаре, кои го симболизираат ривалството меѓу Демократската и републиканската партија.

Како што појаснува Си Ен Ен, се почнало со политичкиот карикатурист Томас Наст. Во втората половина на 19 век, политичките карикатури биле многу популарни во САД. Сè уште немало новински фотографии, па уредниците се потпирале на цртежи на политичари, кои честопати не биле воопшто поволни.

- Advertisements -

Новинарството во тоа време било многу партизирано, па затоа многу карикатури биле многу сурови, прикажувајќи ги политичките противници како свињи, творови, лисици, волци и секакви други животни со незгодни карактеристики.

Иако фигурата на магаре се користела уште во 1828 година, кога политичките противници му го дале тој прекар на американскиот претседател Ендру Џексон поради неговата наводна тврдоглавост, карикатуристот Томас Наст беше првиот кој ја поврза оваа фигура директно со Демократската партија.

Тоа било во 1870 година во неделникот „Харперс викли“, каде Наст објавил цртеж на магаре како клоца на мртов лав, што го симболизирало тогаш починатиот Едвин Стантон, воен секретар на Линколн. Наст сакал магарето да ги симболизира противниците на војната, со чии ставови не се согласувал, но јавноста го поврза магарето со Демократската партија и – така остана до денес.

Што се однесува до слонот како симбол на Републиканската партија, интересно е што и Томас Наст бил заслужен и за тоа. Иако слонот претходно бил поврзан со републиканци, во 1874 година Наст повторно објавил карикатура во неделникот „Харперс викли“ со цртеж на слон на кој пишувало „републикански гласови“. Слонот стоел на раб на дупка со инфлација, хаос, долгови и други проблеми во државата.

Во следните години, демократите и републиканците сè повеќе ги користеле магарето и слонот како симболи на двете партии, нагласувајќи ги оние црти што повеќе им одговараат. Републиканците го сметаат магарето за тврдоглаво, глупаво и смешно, додека демократите тврдат дека магарето е скромно, интелигентно и храбро домашно животно, лесно е да се сака. Од друга страна, демократите го сметаат слонот за слабо, глупаво и помпезно животно, додека републиканците сметаат дека е достоинствено, силно и паметно. 

Поврзани новости