Зголемен бројот на самоубиства во Албанија

by fokus 15:04
15:04

Официјалната статистика соопштена од надлежните институции потврдува застрашувачка бројка на самоубиства во Албанија.

– Државниот институт за статистика,ИНСТАТ соопшти дека во период од три години, 2015/2017 година регистрирани се 659 самоубиства. За изминатиот период од оваа  календарска година сеуште нема официјална бројка иако според полицијата и заравствените установи тој број и понатаму загрижува, наведува тиранската телевизија Визион плус.

- Advertisements -

Според истиот извор, за неполни 24 часа регистрирани се три самоубиства.

Психолозите сметаат дека главните причини кои доведуваат до самоубиство се психичко растројство, депресија, стрес, како и користење алкохол и различни видови дрога.

Стручните лица додаваат дека загрижувачка појава,која е во пораст се обидите за самоубиство кај адолесцентите, поради влијанието врз нив  што го имаат  и филмовите

Поврзани новости