Земјите од Западен Балкан ќе можат заедно со ЕУ да купуваат гас

by fokus

По целодневна дебата за изнаоѓање заеднички пристап за спречување на зголемените цени на енергентите, лидерите на 27. членки на ЕУ се согласија да работат на доброволно заедничко купување гас и водород за да ја намалат цената во преговорите и рекоа дека платформата за купување на ЕУ ќе биде отворена и за Западен Балкан.

-Главната причина за високите цени на струјата се високите цени на гасот. Енергетскиот микс во европските земји се разликува, но ни треба заеднички европски пристап. Дури 75 отсто од глобалниот пазар на гас од гасоводи е поврзан со европскиот пазар и затоа имаме огромна куповна моќ.

Затоа, ќе ја искористиме заедничката позиција во преговорите наместо да се натпреваруваме меѓу себе и да ги зголемуваме цените, изјави претседателката на ЕК, Урсула фон дер Лаен.

Поврзани новости