Зеленски и Лавров очи в очи!

by Fokus

Министерот за надворешни работи Сергеј Лавров ќе учествува на седницата на Советот за безбедност на ОН за Украина, на која се очекува да присуствува и Владимир Зеленски, изјави постојаниот претставник на Русија во таа организација, Василиј Небензја во интервју за РИА Новости.

– Секако, Русија ќе учествува на претстојниот состанок на Советот за безбедност на високо ниво за Украина, како и на сите претходни состаноци на Советот на оваа тема. Нашата земја ќе ја претставува шефот на делегацијата, министерот Сергеј Лавров – рече тој.

Постојаниот претставник истакна дека се очекува „издувот“ од овој настан да биде нула, како и од други политизирани иницијативи на западните земји на тема Украина. Според него, ова ќе биде уште едно „шоу“ со Зеленски во насловната улога.

„Тој, се разбира, е запознаен со улогата на комичарите на сцената, но ние, како земја основач на ОН, со тага гледаме дека високата платформа на оваа организација се користи преку напорите на нашите западни колеги. за себепромоција, ако не речам глума“, додаде Небензја.

Тој исто така нагласи дека делегациите на западните земји, „заслепени од желбата да ја казнат и „потиснат“ Русија“, го гледаат Советот за безбедност на ОН само како платформа за нивните ПР кампањи. Овие земји, според постојаниот претставник, воопшто не се заинтересирани за воспоставената практика на ова тело, неговиот авторитет и суштинската страна на разговорот.

Состанокот на Советот за безбедност на ОН на ниво на шефови на делегации на неделата на сесијата на високо ниво на Генералното собрание е закажан за 20 септември.

Поврзани новости