Заев се сретна со директорот на Американскиот еврејски комитет

by fokus 17:27
17:27

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска се сретна со рабинот Ендру Бејкер, директор за меѓународни еврејски работи во Американскиот Еврејски Комитет (AJC).

Рабинот Бејкер ја поздрави посветеноста на новата Влада за грижа за сите заедници во Република Македонија, влучувајки ја и еврејската заедница во државава. Тој оцени дека ваквите политики на премиерот Заев и на Владата се од големо значење за Евреите во регионот. Рабинот Бејкер изрази посебна благодарност за иницијативата на премиерот Заев за одржување Комеморација по повод 75-годишнината од депортацијата на Евреите, што се планира да се одржи следната 2018 година, на 11 март – Денот на депортацијата на Евреите од Македонија.

- Advertisements -

На средбата се разговараше за значењето на овој настан, за што рабинот Бејкер најави на премиерот Заев помош и поддршка во промоцијата на настанот.

-Еврејската заедница е значаен дел од традицијата, историјата, но преку новите генерации и значаен дел од сегашноста и иднината на Македонија. Ние како Влада се гордееме со активностите за заштита на сите етнички заедници кои живеат во Република Македонија. Граѓаните масовно го поддржаа концептот едно општество за сите, за што застанавме без задршка и во таа насока ќе продолжиме да ја градиме Република Македонија, рече премиерот Заев на средбата со рабинот Ендру Бејкер, директор за меѓународни еврејски работи во Американскиот Еврејски Комитет.

Поврзани новости