Заев по средбата со Ципрас: Ќе го смениме името на автопатот во „Пријателство“

by fokus

Македонскиот премиер Зоран Заев на прес конференцијата по средбата со грчкиот колега објави дека Владата ќе го смени името на автопатот Александар Македонски во „Пријателство.“ Ќе се смени и името на аеродромот.

-Ние сме силно посветени на мерките за градење доверба и за решавање на проблемот со името. Сакаме да станеме еднакви партенери во ЕУ и сакаме меѓусебно да си помагаме и да се поддржуваме со Грција. Покажавме во минато дека може да работиме заедно во интерес на двете земји. Спорот трае веќе 25 години, редно време е да се изнајде решение, зашто од тоа зависат нашите ЕУ и НАТО интеграции. Крајното решение мора да биде профатливо за двете страни. Мора да биде во заштита на идентитетот на нашите народи. Владата ќе го промени името на автопатот во „Пријателство“. Ќе го промениме и името на аеродоромот.

Поврзани новости