Заев ќе дава поголеми субвенции за земјоделците

by fokus 14:59
14:59

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, како дел од предизборната кампања, денеска беше во посета на Могила во Прилеп од каде најави зголемување на субвенциите за земјоделците.

-160 милиони евра годишно ќе даваме субвенции. Субвенциите ќе бидат наменети за да стигнат кај вистинските земјоделци. За набавката за секое ново грло добиток, ќе имаме зголемена за 30% повисока субвенција се со конечна цел да расте стадото кај сточарите. За секој нов хектар земјоделска површина ќе одобриме 20% повисока субвенција којашто во просек значи 2.500 денари повеќе, од тоа што денеска се дава по хектар површина, вети Заев.

- Advertisements -

Заев нагласи дека ваквите мерки имаат конечна цел да ги зголемат приходите кај самите земјоделци и да мотивираат зголемена продуктивност, а со субвенционирањето да се постигне конечна цел и ефект, а тоа е парите да останат кај земјоделците.

Поврзани новости