Вулкан во близина на Антарктикот снимен како исфрла лава

by Fokus

Еден од двата активни вулкани во Австралија на остров во близина на Антарктикот – познат како Биг Бен – е забележан од сателит како исфрла лава.

Текот на лава на ненаселениот остров Херд, на околу 4.100 километри југо-западно од Перт и 1.500 километри северно од Антарктикот, е дел од тековната ерупција што за прв пат беше забележана пред повеќе од една деценија.

Сликата е снимена од сателитот Коперник Сентинел-2 на Европската вселенска агенција на 25 мај и е композит од оптичка слика и инфрацрвена слика.

Лавата се гледа како тече по страната на Биг Бен од близина на врвот, познат како Мосон Пик. Другиот активен вулкан во Австралија е на блиските острови Мекдоналд.

Извештаите собрани од Глобалната програма за вулкани во институцијата „Смитсонијан“, пред да се сподели сликата, сугерираат дека тековниот проток на лава е дел од „епизодата на ерупција“ што трае од септември 2012 година. Програмата има записи за ерупции на островот Херд што се враќаат назад до 1910 година.

Поврзани новости