Вработените во Министерство за култура бараат поголеми плати

by fokus

Вработените од Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство и Агенцијата за филм денеска протестираа и побараа зголемување на своите плати.

Претседателот на Синдикалната организација при Министерството за култура на УПОЗ, Бранко Костовски рече дека платите на речиси 70 отсто од вработените во овие три институции се под просечната плата во државата, а разликата со платите на вработените на исти позиции во установите од областа на културата е и по 10 илјади денари.

Синдикалната организација при Министерството за култура веќе има изготвено Предлог-текст на колективниот договор, кој предвидува објективно и коректно покачување на платите на вработените, за кој минатата година Министерството за финансии даде негативно мислење. Но по само неколку дена, како што напомена, Костовски, со Законот за буџетите се утврди зголемување на платите од 30 отсто за вработените во Министерството за финансии.

Ние го поздравуваме зголемувањето на платите на нашите колеги од Министерството за финансии, но истовремено бараме од министерот за финансии, Владата и премиерот да не дозволат нерамноправен третман на вработените во државните органи. Ги охрабруваме и нашите колеги во другите министерства да ни се придружат и заеднички да се избориме за она што ни следува. Ние имаме поддршка од раководството, од одговорните лица во Министерството за култура и ќе продолжиме по институционален пат да бараме покачување на платите, рече Костовски.

Поврзани новости