Во Македонија нема инсулин кој е со краток рок на употреба, велат од Министерството за здравство

by Fokus 17:16
17:16

Во Република Македонија нема инсулин кој е со краток рок на употреба, се наведува во соопштението на Министерството за здравство во врска со пишувањата во дел од медиумите поврзано со наводниот краток рок на употреба на инсулинската терапија, заради појаснување на целокупната македонска јавност, а посебно за дополнително информирање на пациентите кои користат инсулинска терапија.

– Сите пациенти кои се на инсулинска терапија подигнуваат инсулинска терапија која се троши за индивидуални цели и за период од 28-30 дена. Одговорно тврдиме дека нема инсулин во Република Македонија кој е со краток рок. Апелираме и повикуваме, доколку пациентите кои се на инсулинска терапија имаат таков доказ дека им е издаден инсулин со краток рок, веднаш да реагираат во Министерство за здравство, стои во соопштението од Министерството.

- Advertisements -

Воедно, се посочува дека инсулинот, кој е со рок на траење до 30.09.2018 година е потрошен во месец јули. Од 15.08.2018 година веќе се обезбедени и се дистрибуираат инсулини „Новорапид“ со рок на траење повеќе од 12 месеци. Секој лот (серија) на сите видови инсулин е регистриран со количина и рок на траење.

– Истовремено, сакаме да потенцираме дека на 15.08.2018 година Министерството за здравство ја отпочна постапката за јавна набавка на инсулин, глукагон, инсулински игли и ленти за мерење шеќер и инсулински пумпи со потрошен материјал, за периодот Септември 2018 – Септември 2020 година, наведуваат од Министерството за здравство.

Поврзани новости