Во Австрија се воведува нов пол во документите

by fokus

Во Австрија во иднина луѓето кои сметаат дека не се ниту машки ниту женски пол, во официјалните документи ќе можат да внесат нов полов идентитет, но се уште не е одлучено кој назив ќе се користи за „третиот пол“.

Уставниот суд на Австрија донесе одлука лицата чиј пол не е јасно ниту женски, ниту машки, ќе имаат право на соодветен внес во регистерот на граѓани.

Засега не е одлучено кој ќе биде називот на третиот пол, но австриските медиуми шпекулираат со термините „меѓу“ и „отворено“.

Поврзани новости