ВМРО тврди дека нивната влада го изработила проектот за хидросистемот Конско, чија изградба ја означи Заев

by Фокус

Премиерот Зоран Заев, на почетокот на изградбата на хидросистемот Конско кај Гевгелија, рече дека оваа капитална инвестиција директно го подобрува квалитетот на животот на граѓаните.

-Задоволството е уште поголемо кога се најавува реализација на дамнешна желба и потреба на граѓаните од овој крај која е стара речиси 40 години – рече Заев, додавајќи дека тоа ќе значи реализација на нивната долгогодишна потреба и желба за навремено снабдување со чиста и здрава вода за пиење, вода за наводнување, но и вода за спас на Дојранското Езеро.

Од ВМРО-ДПМНЕ, пак, реагираа дека ова е уште еден проект изготвен од претходната влада ВМРО-ДПМНЕ со кој се фали акеуелната влада на СДСМ.

„Проектот во фаза на подготовка беше завршен од страна на владата на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата во период 2010-2015, во кој период беа завршени сите фази од основен проект, студии за оцена на влијание врз животна средина, па се до избор на најповолен изведувач. Отпочнувањето на изградбата на браната Конско е уште една потврда за правилната политика водена од страна на ВМРО-ДПМНЕ, а истовремено и потврда дека СДСМ ја лажеа и манипулираа јавноста пред две години, кога го оспоруваа овој проект и велеа дека бил воден во криминална постапка“, соопштија од опозициската партија.

Поврзани новости