ВМРО-ДПМНЕ: Власта скрати 1,5 милијарди денари од буџетот за образованието

by fokus 14:24
14:24

Стефан Андоновски од ВМРО-ДПМНЕ денеска во изјава за медиумите рече дека владата на СДСМ во 100 дена во образованието создала хаос. Како што кажа тој, за само 100 дена во образованието се извршило само блокирање, кратење и укинување и владата не спровела ниту еден проект.

– СДС во текот на изборите ветуваше подобро образование и квалитетна настава. СДС вети, СДС излажа! Од позиција на власт СДС скрати 1.5 милијарди денари од буџетот за образование. Да почитувани граѓани, тоа се 1.5 милијарди денари помалку, за изградба и реконструкција на студентски домови, основни и средни училишта, универзитети, факултети, спортски сали и превод на стручна литература од најдобрите светски автори. Зоран Заев, Рената Десковска и Стефан Богоев одеа помеѓу младите и ветуваа подобар студентски стандард, подобри услови за студирање и квалитетно високо образование, за сега истите тие луѓе од позиција на власт со ребалансот на буџетот, да кратат 213 милиони денари кои беа наменети за изградба и реконструкција на универзитетии факултети, рече Андоновски.

- Advertising -

Тој додаде дека владата на СДСМ скратила цели 155 милиони денари за изградба и реконструкција на студентски домови.

– Тоа се истите тие Заев и Богоев кои секоја недела одеа во студентските домови и даваа изјави дека таму е катастрофална состојбата. Антиреформската влада на СДС, го укина екстерното тестирање, без да спроведе соодветна анализа од ефектите од истото, неговите позитивни и негативни страни. Владата уште на една од првите седници отпочна постапка за укинување на Кембриџ програмата по која учат младите во најдобрите училишта во светот со што го уназадува квалитетот на образованието, рече Андоновски.

Според него, СДСМ крати на развојни проекти и со тоа на долг рок го уништува македонското образование, кое ќе се соочи со паднат квалитет.

Поврзани новости