ВМРО-ДПМНЕ: Димитров лаже дека амандманите не се напишани

by fokus

После прес-конференцијата на министерот за надворешни работи Никола Димитров на која тој објаснуваше дека ќе има три амандмани на Уставот, а нивнта содржина ќе се формира во Парламентот, со реакција се јави опозициската ВМРО ДПМНЕ која што истакна дека Димитров ја манипулира јавноста со амандманите за кои рече дека не се напишани ниту преговарани.

-Никола Димитров лаже и се губи во контрадикциите. Очигледна е намерата на потписниците на капитулантскиот договор да ги сокријат од граѓаните прифатените клучни измени кон обезличување на македонскиот народ и Република Македонија. Димитров потврдува дека на македонскиот народ не му се гарантира идентитет туку државјанство, што е сосема спротивно од зачувувањето на идентитетот. Тоа што е најважно е дека Никола Димитров, потписникот на капитулантскиот договор од Преспа, се обиде да ја изманипулира јавноста дека амандманите со кои треба да се интервенира во Уставот на Република Македонија, ниту се напишани ниту се преговарани. Тоа воопшто не е точно. Втор показател дека власта ги крие амандманите е одговорот на Димитров дека ќе се интервенира во четири амандмани, иако Заев посочи на Преамбулата и два члена на Уставот. Димитров има обврска да каже што ќе се менува и брише во Преамбулата, што ќе се менува и брише во членот на Уставот кој се однесува на непроменливоста на границата и немањето територијални претензии, и секако, каква ќе биде промената и што ќе се избрише во членот на Уставот кој се однесува кон грижата за македонското малцинство во соседството?, прашуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Поврзани новости