ВМРО-ДПМНЕ 51 – СДСМ 49

by fokus 22:42
22:42

Државната изборна комисија предмалку ги соопшти изборните резултати и распределбата на мандати по изборни единици.Според симулацијата на мандати направена од  ДИК врз основа на оригиналните записници,  ВМРО-ДПМНЕ освои 51, а СДСМ 49 пратеници.  ДУИ ќе има 10 пратеници, БЕСА 5, Алијанса за Албанците 3 и ДПА 2 и тоа се коалициите и партиите што влегуваат во новиот парламент.

Прва изборна единица: ВМРО-ДПМНЕ 8 мандати, СДСМ 10 мандати, БЕСА 1 мандат и ДУИ 1 мандат

- Advertisements -

Втора изборна единица: ВМРО-ДПМНЕ 9 мандати, СДСМ 8 мандати, ДУИ 2 мандати и БЕСА 1 мандат

Трета изборна единица: ВМРО-ДПМНЕ 11 мандати, СДСМ 9 мандати,

Четврта изборна единица: ВМРО-ДПМНЕ 10 мандати, СДСМ 10 мандати,

Петта изборна единица: ВМРО-ДПМНЕ 9 мандати,  СДСМ 9 мандати, ДУИ 1 мандат, Алијанса за интеграција на албанците 1 мандат

Шеста изборна единица: ВМРО-ДПМНЕ 4 мандати, СДСМ освојува 3 мандати, БЕСА 3 мандати, Алијанса за Албанците 2 мандати, ДПА 2 мандати, ДУИ 6 мандати.

 

Поврзани новости