Власта на ВМРО со закон ќе ги штити оние што пријавуваат корупција (whistle-blowers)

by Фокус 20:57
20:57

Во изборната програма „Проверено“ на владејачката партија пишува дека до 2015 година Собранието ќе донесе законски измени со кои ќе се штитат лицата „кои пријавуваат сомевање или сознание за случаи на корупција и друго незаконито и недозволиво постапување во јавниот и во приватниот сектор (whistle-blowers)“,

За whistle-blowers се смета вработен, поранешен вработен или член на организација која работи незаконски, тој е човекот кој одлучува да излезе во јавност или пред институциите и да пријави корупција или друга незаконитост.

- Advertisements -

И токму поради ризикот на кој се изложува, државата му гарантира одредена безбедност.

Поврзани новости