„Владимир го учеше синот Коста да пука `за да го направи маж` и така лечеше дел од своите стравови и фрустрации“

by Fokus

„Тешко ми е да поверувам на приказната дека Владимир К. го однел синот Коста (13) на стрелиште само за да го запознае со оружјето и да го предупреди за опасностите од него. Да беше тоа навистина единствениот мотив, како што тврди мајката на Коста, Владимир немаше да го научи синот сам да пука со огнено оружје, туку ќе го запишеше во стрелачки клуб, каде момчето ќе дознае за тоа од лиценцирани инструктори и тој ќе пукаше со воздушни пушки. Затоа мислам дека Владимир со тоа што лично го тренираше синот на стрелиште, всушност сакаше да направи „човек“ од него и дека на тој начин лечеше дел од своите стравови и фрустрации.

Ова за Информер.рс. го изјавил Душко Илиќ, генерален секретар на Националната асоцијација за оружје (НАОС), реагирајќи на сведочењето на мајката на Коста, Миљана К., која минатата недела во полиција изјавила дека нејзиниот сопруг Владимир еднаш го однел нејзиниот син во стрелиштето за да го запознае момчето со сите опасности од пукањето.
Миљана тврдеше дека тогаш немала поим дека нејзиниот син ќе го искористи својот стрелачки тренинг за да изврши масакр во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар, каде на 3 мај уби девет ученици и еден чувар.

„Доколку таткото на Коста навистина сакал, како што наводно Миљана ѝ кажал на полицијата, да го запознае синот со оружјето и опасностите што тие ги носат, ќе го запишел да речеме на стрелаштво на осум-девет години. Таму детето ќе има практична, но и теоретска настава за оружје, заедно со лиценцирани тренери кои се експерти за оружје. Тоа е како еден вид тренинзи за деца, каде што малите стекнуваат знаење за оружје, но и за витештво, а сето тоа под строга контрола на тренерот“ – забележува Илиќ.

Тој додава дека таткото на Коста не правел ништо од тоа, туку сакал сам да „направи од момче – маж“:

„Не можам да оставам впечаток дека носењето дете на стрелиште изгледа како лек за лични стравови и фрустрации. Ваквото однесување е крајно опасно, особено ако се земе предвид дека Коста беше уште многу помлад кога го посети стрелиштето. Таткото ги пренел своите фрустрации и стравови на детето и на тој начин учествувал во формирањето на неговата личност. Сепак, би сакал да напоменам дека можеби тоа не беше пресудниот фактор за момчето да го изврши ужасниот масакр, но кога ќе ја погледнете целата слика, сигурно донекаде одигра улога“ рече тој.

Мајката на Коста, Миљана, на рочиштето во полицијата детално ги опиша сите семејни околности во кои расте нејзиниот син, па се осврна и на прашањето за стрелиштето.

Извор близок до истрагата вели дека Миљана тврдела дека не се согласувала нејзиниот син да научи да пука, но „верувала во расудувањето на сопругот и неговите добри намери“.

„Мајката рече дека нејзиниот сопруг Владимир сметал дека треба да го запознае синот со опасностите од оружјето, бидејќи тој самиот имал негативно искуство во младоста. Таа додала дека нејзиниот сопруг сакал да му укаже на опасноста од оружјето на неговиот син, а во исто време да му покаже како функционираат, од причина што оружјето „не би било егзотично и предизвикувачко“ за момчето. Таа рече дека момчето само два пати отишло да пука со својот татко, а дека слушнала дека на стрелиштето има и други деца“ – вели извор за Информер.рс.

Поврзани новости