Владата ќе го разреши лобистот на ДПМНЕ, Џејсон Мико од позицијата почесен конзул

by Fokus

На предлог на Министерството за надворешни работи, се очекува Владата да го разреши Џејсон Мико од позицијата почесен конзул на Македонија во Тусон, Аризона, САД , на која беше именуван во 2013 година, дознава БИРН.

Како отворен лобист за интересите на ВМРО-ДПМНЕ, Американецот Џејсон Мико пишуваше колумни во „Дневник“ се до затворањето на весникот и неговите колумни ги преземаа и цитираа медиумите под капа на ВМРО ДПМНЕ. Во колумните се потпишуваше како „менаџер за односи со јавноста од Аризона (САД) и долгогодишен набљудувач на состојбите во Македонија и во југоисточна Европа“.

Но, неговиот ангажман вклучуваше и консултантски услуги за кои беше платен од буџетот. БИРН дојде до два договори со кои Министерството за одбрана го ангажира Мико во 2015 и 2016 година за интелектуални услуги во вкупна вредност од 17 илјади 875 американски долари

Поврзани новости