Владата дозволи извоз на средства за дезинфекција, еден дел ќе мора да остане во државата

by fokus 21:59
21:59

На економските оператори и производителите од земјава од денеска им е дозволен извоз на средства за дезинфенкција, но при тоа кон секоја царинска декларација треба да приложат изјава од извозникот и производителот дека одреден процент од стредствата остануваат како задолжителна залиха за потребите на домашниот пазар.

Ваква одлука донесе Владата на денешната 46-та седница.

- Advertisements -

-Владата денеска донесе одлуката со која се дозволува извоз на економските оператори и производители од Република Северна Македонија на средства за дезинфекција: сапуни со или без површинско активни средства со дезинфициенси, препарати (за миење, перење, чистење и гелови) на база на површинско активни средства, тоалетни препарати со дезинфекциони средства, како и неденатуриран етилалкохол со содржина на алкохол 80 проценти, при што при секој извоз кон царинската декларација се приложува Изјава од извозникот и производителот дека одреден процент од овие средства остануваат како задолжителна залиха за потребите на домашниот пазар, соопшти владината прес-служба.

Поврзани новости