Влада: За амбасадори расправаме на затворена седница

by Фокус 18:21
18:21

Владата расправа за амбасадори на затворена седница и не информира за персонални решенија се додека не се финализира дипломатската процедура во земјата каде се испраќа амбасадорот.

Ваков одовор добивме од македонската влада во однос на прашањето дали се подотвуваат промени во дипломатската мрежа на земјава, откако објавивме дека поранешниот министер, пратеник и градоначалник Марјан Ѓорчев најверојатно ќе биде нов амбасадор во Бугарија.

- Advertisements -

Законската процедура предвидува дека владата заедно со министерството за надворешни работи учествува во изборот за амбасадор, кој потоа мора да го одобри претседателот на државата, по што се чека земјата-домаќин да го прифати.

Поврзани новости