Веќе следниве месеци ќе се видат ефектите од владините мерки, вели Бесими

by fokus 17:18
17:18

Веќе во првиот квартал од 2021 година ќе се видат ефектите од мерките кои Владата преку државниот буџет ги презема со цел да се стабилизира економијата во состојба на криза, оцени денеска од Тетово, министерот за финансии Фатмир Бесими кој присуствуваше на промоцијата на возилата за јавен превоз на градот.

Тој потсети дека ќе има и други средства за пакетот мерки за 2021 покрај 85 милиони евра од државниот буџет за поддршка на економија, здравствениот сектор и социјални категории кои чувствуваат ефекти од Ковид кризата.

- Advertisements -

– Во текот на овој период се прават комуникации, а веќе во собраниска процедура треба да заврши и законот за гарантната шема. Преку развојната банка ќе се добијат дополнителни кредити за стопанските субјекти. Грантот што оди од Европска унија, односно 31 милион евра што одат со поволни услови и 30 отсто грант за стопанствениците, веќе е во фаза на реализација, истакна Бесими.

Поврзани новости