Ван Хауте: „За 1000 денари и сендвич“ ја продадовте слободата

by Фокус

Превод на верзијата на англиски која е објавена на фејсбук профилот на Ван Хауте:

За 1000 денари и сендвич

Минатата недела,
ја продаде твојата слобода
пред Уставниот суд
за 1000 денари и сендвич.

Бидејќи ти се заканија.
Ти ја украдоа приватноста
и те уценија:
„нема работа за тебе ако не ни се придружиш
за 1000 денари и сендвич“.

И гледам твоите уморни чекори
Зад себе оставаат
Бескрајна трага на длабок очај.

И низ отворени прозорци
ги слушам децата –
како учат на памет
дека во оваа земја
луѓето не се повеќе еднакви,
и слушаат мрачен глас како ги учи
лажна историја
За 1000 денари и сендвич.

Скриен во градот,
Загревајќи се со сонцето
Ја мирисам раната пролет
И гледам во твоите очи
И сфаќам
Промената е во воздухот.

Питер Ванхауте
21 март 2016

 

Верзијата на англиски, објавена на фејсбук профилот на Ван Хауте:

On the occasion of World Poetry Day, in support of all those who believe in freedom and stand up for it.

For 1000 denar and a sandwich

Last week,
you sold our freedom
at the Constitutional Court
for 1000 Denar and a sandwich.

Because they threatened you,
They stole your privacy
and blackmailed you:
“no job if you don’t join
for 1000 Denar and a sandwich”.

I see your tired steps,
they leave behind
an endless trace of deep despair.

And through the open windows,
I listen to the kids –
memorizing,
that in this country
people are no longer equal,
and hear a dark voice teaching
forged history,
for 1000 Denar and a sandwich.

Hidden in the city,
warming up with the sun,
I smell an early spring,
I look into your eyes
and realize:
change is in the air.

Peter Vanhoutte
21 March 2016

Поврзани новости