Вакцината за Ковид-19 нема да биде задолжителна и ќе биде бесплатна, децата не се на приоритетната листа

by fokus 16:21
16:21

Вакцината за Ковид-19, која се очекува да пристигне во почетокот на следната година нема да биде задолжителна, а ќе биде бесплатна за сите граѓани, рече денеска министерот за здравство, Венко Филипче.

Како што посочи, набавната цена за една вакцина, според иницијалните документи кои ги добиле преку ковакс механизмот, е 10 долари.

- Advertisements -

Правилото за примање вакцина како за сите други вакцини така и за ковид вакцината – се прима во општа добра здравствена состојба, рече денеска д-р Александра Грозданова, претседателка на Комитетот за имунизација при Министерството за здравство.

Пациенти кои прележале ковид, додава, во зависност од состојбата во која што се наоѓаат и временскиот период секако дека ќе можат, доколку сакаат, да ја примат ковид вакцината, но имајќи предвид дека ќе имаме приоритетна листа ќе треба на некаков начин да се приоретизираат токму тие категории.

Приоритет ќе имаат здравствените работници директно изложени во работа во ковид центрите, микробиолошките лаборатории, оние кои ги тестираат и потоа хронично болните. Од хронично болните ќе се прави приоретизација во зависност од нивната здравствена состојба, најчесто кардиоваскуларните, респираторните и малигните заболувања, а еден од параметрите ќе биде и возраста кај пациентите, односно приоритет ќе се даде на повозрасната група пациенти. Во моментов децата со оваа категорија на вакцини не се опфатени.

-Тоа што сега го гледаме, бидејќи ги добиваме резултатите само од клиничките испитувања, дека веќе после 21 ден од втората доза би можело да се очекува покачување на титарот на заштитни антитела. Кога вистински ќе дојде ќе биде индивидуално, но како за секоја една вакцина, после примање на втората доза, најмaлку во тој период од еден месец би се очекувал заштитниот ефект на вакцината, рече Грозданова.

Поврзани новости