Уставниот суд ја отфрли иницијативата на Трајанов за одложеното распуштање на парламентот

by Фокус

Уставниот суд денеска денеска ја отфрли иницијатива на пратеникот и лидер на Демократски сојуз Павле Трајанов за оценување на уставноста на одлуката на парламентарното мнозиснтво за распуштање на парламентот со одложено дејство.

Од Судот оцениле дека не можат да одлучуваат за акт, туку само за закони.

Инаку, собранието на 18 јануари донесе одлука за негово распуштање, но наместо да стапи во сила веднаш и се спроведат избори во рок од 60 дена, примената е одложена да стапи на сила на 24 февруари.

Поврзани новости