Уставниот суд нема да расправа за продолжување на мандатот на градоначалниците

by fokus 10:46
10:46

Уставниот суд нема да поведе постапка по двете иницијативи со кои се оспорува членот 35 став од Законот за локална самоуправа, како и членот 16 став 1 од изборниот законик, кој се однесува на рокот на одржување на изборите, а тоа е првата половина на мај.

Иницијативите ги поднесе Светскиот македонски конгрес и Министеството за локална саноуправа.

- Advertisements -
Banner 300x250_

Судијката известител Елена Гошева предложи на денешната седница на Уставниот суд да не поведе постапка по добиените две иницијативи.

Уставниот суд не може да креира нова правна ситуација, кога тоа не го направил законодавецот.

Мандатот на градонацалиците и советниците истекува на 15 мај.

Поврзани новости