УНИЦЕФ: На Црна Гора и се заканува епидемија на сипаници поради кризата со ковид 19

by Fokus 21:41
21:41

Во Црна Гора постои опасност од избувнување на епидемија на сипаници поради се помалку вакцинирани деца со вакцина ММР, изјави шефот на канцеларијата на УНИЦЕФ во Црна Гора, Хуан Сантандер за Блиц.хр

-Кризата предизвикана од вирусот корона денес претставува најголема закана за децата во Црна Гора. Тоа негативно влијаеше на секој аспект од животот на најмладите и драматично го попречуваше нивниот пристап до квалитетни здравствени услуги, финансиската сигурност на нивните семејства, сигурно квалитетно образование и заштита од сите форми на насилство , предупреди Сантандер.

- Advertisements -

Особено загрижувачки, како што истакна Сантандер, е фактот што минатата година тоа беше само 20 проценти, т.е. само секое петто дете родено во 2019 година примило ММР вакцина против сипаници, заушки и рубеола, а за да се заштити потребно е да се вакцинира 95%.

– Ова значи дека кризата предизвикана од вирусот корона може да доведе до повторување на болести од кои децата можат сериозно да се разболат, што може да има долгорочни негативни последици, па дури и да доведе до смрт. Вакцината ММР се користи целосно безбедно ширум светот веќе неколку децении, и како таква е спасувачка интервенција за јавно здравје достапна во Црна Гора. Од оваа причина, УНИЦЕФ апелира до родителите и здравствените центри да направат заеднички напори што е можно поскоро со цел итно да се зголеми бројот на деца кои примиле ММР вакцина – рече Сантандер.

Поврзани новости